сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Вече можете да се гмуркате до потъналия „Титаник“

8.1.2019 г.

Минали са повече от 100 години, откакто „Титаник“ - най-големият пътнически кораб в света по онова време - в резултат от сблъсък с айсберг потъва. Повече от 1500 души от приблизително 2200, които са били на борда, са загубили живота си.

Въпреки че потъването на „Титаник“ е една от най-големите катастрофи в историята на мореплаването, това събитие се радва на огромна популярност в литературата, изкуството, киното, а вече и в индустрията за приключения. През 2019 г. ще можете да се включите в една от шестте така наречени експедиции Titanic Survey и да се доближите до потъналия кораб, както никога досега.

 

Единадесетдневна екскурзия с обучителни сесии

Както компанията Ocean Gate Expeditions пише на своя уебсайт, пътешествието започва от канадския остров Нюфаундленд през юни 2019 г. и ще продължи 11 дни, като ще ви помогне да опознаете „Титаник“. Това е времето, необходимо за да завършат всички обучения, нужни за оптимална подготовка във и под водата.

По време на пътуването ще бъдете настанени на различни платформи в океана, докато същинското гмуркане отнема между шест до осем часа. Гмуркането до „Титаник“, който е на морското дъно - 3,8 километра под морското равнище, продължава само час и половина.

Можете да разгледате кораба с подводница

Както можете да видите на уебсайта, ще изследвате „Титаник“ в малки подводници, придружени от капитан, трима специалисти по гмуркане и експерт по „Титаник“. Ще имате на разположение три часа, за да изследвате останките с помощта на таблет. Ще можете да използвате камери за да снимате, да проверите местоположението на подводницата ви или да прегледате сонарни изображения, да създадете 2D и 3D лазерни сканирания, или да потърсите специфични компоненти на кораба.

Ако се интересувате от експедицията, не само трябва да сте пълнолетен и в добро физическо здраве, но и да се бръкнете надълбоко в джоба. Експедицията струва 105 129 долара (еквивалентът на 92 474 евро) на човек - това трябва да е точно толкова, колкото през 1912 г., е струвало пътуване в първа клас на „Титаник“. В края на краищата цената включва храна и необходимото оборудване...

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах