сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Киото - градът на храмовете

8.1.2019 г.

Киото, бившата столица на кралска Япония, се намира на остров Хоншу, а районът е обитаван още от VII век.

В Киото има около 2 000 храмове и светилища, които ежегодно се посещават от около 30 милиона туристи. В старата част на града се намира 20% от общия брой на обектите със статут на японско национално богатство, включени в списъка на ЮНЕСКО през 1994 година. Тук е Фушими Инари, светилището на шинтоистския бог на ориза, храма Кинкаку-дзи, построен през 1397 г. за шогуна Ашикага и Санджусангендо, един от образците за най-красиво религиозно изкуство в света, някога част от будистки комплекс, наречен Храм. на лотосовия крал. Интересен е и замъкът Ниджо, седалището на най-могъщите хора през вековете.

Освен на древни храмове, градът е домакин на много други забележителности, като например Иуатайма - Паркът на маймуните, където живеят около 170 японски макаци, различни музеи като красивата Ботаническа градина, Международният музей Манга, Националният музей и музеят на парните локомотиви Умекоджи.

Ако се интересувате от уникални, специфични местни традиции, можете да посетите театър Минамиза, един от най-старите театри, където се представя Кабуки - вид японска пиеса и представление, датиращо от началото на периода Едо, XVII век. Можете да посетите и традиционни чайни церемонии, които са единственото естетическо и образователно изкуство. Известни са и представленията на гейшите, но за тях е необходимо да се направи резервация много по-рано поради големия интерес.

Една от най-популярните развлекателни дестинации е улица Киамачи, която е пълна с барове и клубове. В зависимост от вашите предпочитания, можете да избирате между места за лудо парти и клубове със спокойна атмосфера за разговор и време с приятели. Както навсякъде в Япония,в Киото има много караоке барове, така че ако сте достатъчно смели, можете да се пробвате в този вид популярно забавление. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах