сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Саудитска Арабия ще строи метро в Мека и Медина

19.12.2018 г.

Саудитска Арабия завършва строителството на метрополитена в столицата Рияд и планира сходни проекти в други големи градове, като Джеда, Мека и Медина.

Това заяви старшият консултант на комисията по въпросите на развитието на инфраструктурата в Рияд Фати Хадайа.

„Проектът за строителство на метро в Рияд вече приключва, по тази причина търговете са минали. Но има други градове, такива като Джеда, Мека и Медина, които също планират да пуснат метро. Там строителните компании ще имат възможност да участват в търгове“, каза той, без да уточнява сроковете за начало на строителство.

За строителството на метрото кметството на саудитската столица привлече компании от САЩ, Италия, Испания. Общата стойност на проекта бе 23 милиарда долара. Метрополитенът ще има шест линии с 86 станции. Планира се те да заработят през 2020 г.

Населението на Рияд в момента е около 6 милиона души, но в близките години се очаква то да нарасне до 8,6 милиона. Задръстванията представляват голям проблем за града. Джеда е вторият по големина град в Саудитска Арабия. В него живеят 3,5 милиона души. Мека и Медина са свещените за мюсюлманите градове. Ежегодно те се посещават от милиони поклонници. Първото метро в Саудитска Арабия беше построено в Мека, той има само една линия. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах