сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Призив в САЩ срещу е-цигарите, застрашават здравето на младите

19.12.2018 г.

Най-високопоставеният американски лекар във вторник призова за "агресивно" действие срещу употребата на електронни цигари, която според него е достигнала епидемични размери сред младежите и излага на риск тяхното здраве и развитие на мозъка.

"Трябва да предприемем агресивни стъпки, за да защитим децата си от тези силни продукти, които рискуват да изложат на никотина ново поколение млади хора", каза Джером Адамс, шеф на Корпус на американското обществено здравеопазване (PHSCC) в рядък съвет към обществеността.

"Аерозолът от е-цигарите не е безвреден", каза той, отбелязвайки, че "излагането на никотина по време на юношеството може да навреди на развиващия се мозък, който продължава да се развива до около 25-годишна възраст." 

Това е второ такова отправяне на съвет към обществеността от страна на Адамс, откакто зае поста преди 16 месеца. Съветът, отправен през април, призова повече хора да носят антидота срещу предозиране налоксон, тъй като нацията се бори с рекорден брой предозиране с опиоиди.

Използването на електронни цигари също достига високи пропорции сред американските младежи. Само през изминалата година употребата на електронни цигари се е увеличила със 78 процента сред учениците в гимназията, като един от всеки петима от тях сега казва, че е използвал захранваните с батерии устройства за вдишване на никотинови течности, често ароматизирани с плодове или бонбони и с висока степен на пристрастяване.

Общо над 3,6 милиона младежи от САЩ, включително един от 20 ученици от средните училища, използват електронни цигари. 

Устройствата за пръв път идват на пазара в САЩ през 2007 г. От 2014 г. те са най-често използваният тютюнев продукт сред американската младеж. За възрастни изследванията показват, че електронните цигари имат по-малко вредни съставки от обикновените цигари и могат да помогнат на пушачите да се откажат от цигарите.

Тъй като пушенето продължава да бъде водеща причина за предотвратима смърт в Америка, намаляването на цигарите остава заслужаваща да се преследва цел, каза министърът на здравеопазването Александър Азар.

Само три процента от американските възрастни използват електронни цигари, далеч по-малко от процента сред гимназистите, който е 20. Използването на е-цигарите сред абитуриентите, тези в последната им година на гимназията, се удвои само през последната година. Азар описва нарастването като "безпрецедентно предизвикателство".

Необходими стъпки

"Въпреки че е-цигарите обикновено съдържат по-малко токсични вещества от горивните тютюневи изделия, те могат да излагат потребителите на вредни химикали в допълнение към никотина", добави той.

"По-малкото вреда не означава безвредност." Електронните цигари могат да направят за младите хора по-трудно да учат, да помнят и да обръщат внимание, както и да ги излагат на риск от бъдеща зависимост, смята Адамс.

Те също така съдържат "вредни вещества, включително тежки метали, летливи органични съединения и ултра-фини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове", каза шефът на PHSCC. Той призова родителите, лекарите и преподавателите да предприемат поредица от стъпки, включително забрана на ползване на електронни цигари в закрити помещения, и да разговарят с децата за опасностите от електронните цигари. "Ние аплодираме консултацията от @Surgeon_General да помогнем да се обърне тази опасна тенденция", написаха в Туитър от Американската асоциация за ракови изследвания. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах