сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Ново проучване установи: Дефицитът на витамин D може да предизвика сериозни психични заболявания

16.12.2018 г.

През зимата и пролетта много хора страдат от недостиг на витамин D, тъй като той не само се приема чрез храни като риба, яйца, сирене или хранителни добавки, а и се образува чрез контакта на самия организъм със слънчевите лъчи. Витамин D е необходим, за да достави калций в костите и е от жизненоважно значение за организма. Изследванията също така показват, че дефицитът му може да доведе до нарушения на съня или заболявания като остеопороза и рахит.

Неотдавнашно проучване на University of Queensland и Aarhus University в Дания установи, че витамин D също така може да играе важна роля при психичното заболяване шизофрения.

„Шизофренията е психично разстройство, характеризиращо се с халюцинации, заблуди и когнитивно увреждане“ – обяснява авторът на проучването, неврологът Джон МакГрат.

Болестта обикновено се диагностицира около 15-годишна възраст. Но се предполага, че психичното заболяване се е формирало още в утробата.

„Предишни изследвания установяват повишен риск от шизофрения при раждането на бебета през зимата или пролетта, и живеещи в северни области, като например Дания. Предполагаме, че ниско ниво на витамин D при бременни жени поради недостиг на слънце през зимните месеци води до риск от шизофрения“ – твърди МакГрат.

Според МакГрат дори в страни като Австралия с доста слънчеви дни не е необичайно да се срещат шизофреници и хора с недостиг на витамин D. Експертът смята, че това се дължи на начина на живот на бременните жени и избягването от излагане на слънцето.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах