сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Кучетата могат да спасят милиони животи

7.12.2018 г.

С изключително чувствителния си нос кучетата са се превърнали в незаменима част от екипа по летищата – откриват наркотици и други неразрешени неща в куфарите и помагат за справяне с подозрителните пътници.

Според проучване, финансирано от Bill & Melinda Gates Foundation от Durham University, кучетата скоро ще бъдат използвани за разпознаване на болни от малария пътници на летищата и по този начин ще предотвратят разпространението на болестта.

 

Кучетата разпознават болестта чрез... обувани чорапи

За проучването си изследователите използват кучета, подушили използвани чорапи от 175 деца – 30 от тях били заразени с малария и на възраст между 5 до 14 години, от най-източната част на Гамбия (държава в Западна Африка). 70% от заразените с малария били диагностицирани чрез четириногите любимци. Както вече учените обявяха на ежегодната среща на American Society of Tropical Medicine and Hygiene с представянето на техния проект „Приятелите на четири лапи“, всъщност кучетата могат да бъдат обучени да разпознават болни от малария хора.

Ракът също може да бъде открит от кучета

Проучване, ръководено от Хуан Луиджи Таверна от Humanitas Research Hospital в Милано, доказва, че кучетата могат да подушат болести като рак. Това се дължи на миризмите, които се отделят при дишане, докато хората страдат. Същото би било възможно и при маларията.

Използването на „най-добрия приятел на човека“ може да помогне да се спре разпространението на малария и да се предотврати завръщането й в страни, в които това заболяване вече не съществува. Също така хората, които не знаят, че са заразени, ще получат адекватно лечение.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах