сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

InSight каца на Марс

25.11.2018 г.

На 26 ноември апарат на NASA ще кацне на Марс след 205 дневно пътешествие в космоса.

от Надя Дрейк

Кацането на космически апарат на Марс може и да изглежда съвсем обичайно, но то е всичко друго освен това.

От 50-те пъти, които хората са пращали различни видове хардуер на Марс, без значение дали с цел да изследват повърхността на Червената планета или да обикалят в орбита, повечето от половината са се оказвали неуспешни. От 2018 г. САЩ е единствената страна, която е съумяла да приземи марсоход на повърхността на Червената планета.

В Лабораторията за реактивно движение на  NASA (Jet Propulsion Laboratory), която ръководи мисията InSight, множество екипи неуморно  работят, за да са сигурни, че всичко ще бъде изпипано преди реалното кацане.

В миналото Марс е унищожавал много космически апарати.

Последната жертва бе марсоходът на Европесйката космическа агенция „Скиапарели“, който не можа да оцелее при спускането през 2016 г., макар че изстрелването в орбита на неговия събрат ExoMars бе успешно.

По-интересен е случаят, когато през 1999 г. апарат на NASA се разби на южния полюс на планетата – година след като Mars Climate Orbiter се разпадна в атмосферата на Червената планета, защото екипите не бяха  използвали еднакви мерни единици при изчисленията си.

За да се приземи безаварийното InSight, ще трябва редица събития да се случат с изключителна прецизност. Апаратът не е толкова тежък, колкото „Кюриосити“, така че технологията за спускане ще бъде различна и няма да има гигантски въздушни възглавници, като тези, използвани за „Спирит“ и „Опъртюнити“. InSight просто ще отвори парашута си, когато стигне до тънката атмосфера на Марс и ще започне приземяването си.

След като топлинният щит се отдели, радарът на космическия кораб ще трябва да се закачи за повърхността. Данните от радара ще кажат на InSight кога е време да спусне парашута и екраниращата си обвивка.

По-важното е, че марсоходът ще има нужда от информация кога да запали двигателите за спускане, които са от важно значение за забавянето на скоростта при приземяването до 8 километра в час.

InSight ще следва балистична траектория до повърхността на планетата – което означава, че няма да има маневреност след като влезе в атмосферата.

Целта е апаратът да се спусне в равнините на Елизиум, които са специално подбрани като подходящи за приземяване. Това е така, защото успехът на мисията разчита на напълно равния терен без скали, които биха попречили на марсохода да използва чувствителните инструменти, с които да изследва вътрешността на планетата.

„Ние буквално търсим „паркинг“, но ако има скали, склонове…това ще затрудни екипа“, казва Том Хофман, мениджър на проекта InSight.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах