сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Търсещи трофеи американци избиват по над 800 маймуни всяка година

13.11.2018 г.

Америка има водеща роля на пазарa с трофеи на примати, заради който годишно биват убивани над 1000 животни.

от Дина Файн Мейрън

Миналият месец по време на лов за трофеи в Намибия Блейк Фишър, високопоставен щатски служител в агенция за околната среда, избива семейство мечи павиани. Фишър разпраща снимки на себе си с убитите животни, следват скандали и в крайна сметка той подава оставката си.

Въпреки всеобщото неодобрение, нов анализ на лова за трофеи на примати, направен от Humane Society International, показва, че той продължава да бъде популярен.

Убийства, като това извършено от Фишер, се оказват законни според международното право и за разлика от високите такси, които съпровождат трофейния лов на лъвове, леопарди или носорози, таксите за трофеи на примати са незначителни. „Често ловът на примати е безплатен или на стойност от около 20 долара“, казва Айрис Хо от Humane Society International. Това е „отблъскващо и шокиращо за природозащитниците“, казва тя.

Ловът на примати има дълга история в САЩ. Още през 1909 г. президентът Теодор Рузвелт убива  три павиана по време на сафари при което отстрелва близо 300 африкански  животни.

Изследването на Humane Society International представя данни от 2007 до 2016 г., според които САЩ заема най-големия дял от пазара с трофеи на примати. За посочения период 11 205 трофея на примати са били продадени на международните пазари и 8896 – или близо 80 процента -  са били внесени в САЩ.

САЩ средно внасят около 890 трофея от примати годишно. Следващият най-голям купувач, Испания, за тези 9 години е вднсъл 490 трофея; следва Южна Африка с 401. Приматите са били с произход от Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Замбия и Мозамбик.

Според анализа мечите павиани са най-търсени за посочения период от девет години (6925), следвани от верветите (1400 трофея), бабуините (932) и зелените павиани (635).

Тези примати не са застрашени видове според Международен съюз за защита на природата (IUCN). „Всички животни играят важна роля в местните екосистеми“, казва Хо, „и не е редно да ги избиваме просто, защото някой иска да се забавлява.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах