сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Ще настинем ли, ако излезем с мокра коса на студено време?

8.11.2018 г.

Отговорни за настинките са вирусите. Без патогените инфекцията е напълно невъзможна. Така че може да си стоите колкото искате с намокрена коса при мразовито време.

Предположенията, че здрави хора с мокра коса се разболяват по-често, когато наоколо има вируси не са доказани.

Много по-важни от съвета на баба да не излизате с мокра коса са други фактори: например, че зимните вируси обичат мокро и студено време. Тогава те се задържат във въздуха много по-дълго и увеличават вероятността от инфекции, когато попаднат в мукозните човешки мембрани.

Освен това при студено време ние предпочитаме да седим в топли, затворени помещения. Вместо да прекарваме свободното си време на свеж въздух, предпочитаме да сме с приятели или семейството си сгушени в топлия хол. В студено време дори претъпкания влак изглежда по-привлекателен  отколкото придвижването с колело. Достатъчно е само един заразен да кихне, за да разпръсне вирусите. Чрез повърхностите те стигат до ръцете и лицето, откъдето попадат в тялото. Около 80% от всички инфекциозни болести се пренасят чрез ръцете.

Най-добрата защита против настинки затова не е изсушената коса, а миенето на ръцете. Важно е колко време ги миете. Насапунисването и изплакването трябва да траят поне 30 секунди. След това внимателно трябва да подсушите ръцете си и по възможност да не пипате дръжките на вратата на тоалетната. Поне веднъж можете да си позволите да подминете съветите на баба.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах