сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Ураганът „Майкъл“ може да се окаже невиждано от десетилетия бедствие

10.10.2018 г.

Ураганът „Майкъл“ набира мощ Ураганът „Майкъл“, който губернаторът на Флорида Рик Скот определи като „чудовищен“, се засили и сега се класифицира като ураган от втора категория, а скоро силата му може да се увеличи.

Очаква се бурята да достигне бреговете на Флорида преди обяд в сряда, 10 октомври, със силни ветрове със скорост над 150 км/ч на места и проливни дъждове в продължение на следващите два, три дни.

„Днес ще почувстваме първите удари. От десетилетия не сме виждали нещо подобно“, казаРик Скот. Той прогнозира, че „Майкъл“ ще бъде най-разрушителният ураган през последните няколко десетилетия. По пътя на урагана са отбелязани ветрове от около 155 километра в час.

Предупреждения са издадени в няколко града в щата Флорида. След него ураганът ще порази Джорджия и Южна и Северна Каролина. Властите призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилните телефони, както и да се осведомят къде са най-близките помещения за подслон. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони.

В момента ураганът се намира на около 640 км от континенталната част на САЩ. Междувременно българското Министерство на външните работи препоръчва на всички български граждани, намиращи се в районите, през които се очаква да премине стихията, да се информират за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост от съдействие, наши сънародници могат да се свържат с посолството във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770 или +1 (202) 387-0174, да потърсят съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или най-близкия пункт на Червения кръст. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах