сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Защо прозяването е заразително?

14.9.2018 г.

Когато хората край нас се прозяват, ние също започваме да го правим. Емоционалната близост с човека до нас е решаваща, сочи проучване.

Според авторите по-вероятно е прозявката да се предаде на член на семейството, отколкото от приятел, познати или човек, когото изобщо не сте виждали.

Стивън Платек, психолог в колежа „Джорджия Гуинет“, установява, че емпатията играе важна роля при прозяването. Според изследователите хората, които повече се прозяват са по-склонни да проявяват съчувствие към другите – проявяващите съчувствие по-лесно се заразяват от прозявките на другите.

Защо изобщо се прозяваме и до ден днешен не е съвсем ясно. Едно нещо обаче е сигурно: това не е реакция на липса на кислород.

Междувременно много учени предполагат, че прозяването охлажда мозъка. Ако температурата му се отклони минимално от идеалната, която е 37 градуса по Целзий реакциите ни и функционирането на мозъка се забавят.

Удължената челюст подобрява притока на кръв към мозъка и така осигурява охлаждащ ефект. Научният екип доказва, че се прозяваме много по-честно през лятото отколкото през зимата. Когато ни се доспива, когато се събуждате, отегчени сме или дори напрегнати: прозяването поддържа работната температура на мозъка.

Между другото: вярването, че не е учтиво да се прозяваме без да слагаме ръка пред устата води началото си от Средновековието. По това време хората са се страхували, че когато отворят уста, душата им може да избяга от тялото и слагали ръка пред устата си, за да го предотвратят.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах