сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Националният музей на Бразилия изгоря, сградата може да се срути

5.9.2018 г.

Сградата на Бразилския национален музей, където избухна огромен пожар на 3 септември, може да се срине, съобщи телевизионният канал „Глобо“, цитирайки противопожарната служба.

Спасителните служби продължават да инспектират сградата и да неутрализират останалите огнища, като в същото време спасяват предметите, които не са изгорели. Пожарникарите са разтревожени, че фасадата има пукнатини, което означава, че съществува опасност от срутване.

Пожарът започнал след затварянето на музея, поради което по предварителни данни, няма пострадали. Четиримата охранители успели своевременно да напуснат сградата. Според една от версиите пожарът може да е причинен от летящ китайски фенер, паднал на покрива. Огънят само за минути се разпространил по дървената конструкция на сградата, построена в началото на XX век.

Ръководството на музея вярва, че големите загуби биха могли да бъдат избегнати, ако сградата е била оборудвана с модерна противопожарна система. „Сградата не е приспособена за функционирането на модерна научна служба с високо ниво на консумация на електроенергия. Лабораториите, ИТ оборудването, административните зони увеличаваха натоварването на електроенергийната мрежа“, каза Роберто Леер, ректор на Федералния университет в Рио де Жанейро, структурна единица на който е и музеят.

Местните медии съобщиха, че гасенето на пожара е било затруднено, защото пожарните кранове в квартала не са работили. „Глобо“ излъчи кадри с десетки хора от Рио, които разрушавайки защитната ограда на музея, формираха жива верига, въпреки че полицията и общинските охранители се опитаха да ги задържат. Действието символизира желанието на участниците да  „прегърнат“ музея, считан за национална гордост. Присъстваха стотици жители, които искаха да влязат в сградата на музея, за да видят какво е изгорено. Органите на реда използваха сълзотворен газ и звукови бомби, за да разпръснат хората.

През юни Националният музей отбеляза 200-годишнината от своето създаване. Музеят в северната част на Рио де Жанейро е историческа ценност от началото на XIX век, която е принадлежала на търговец на роби. След пристигането на Португалия в Новия свят през 1808 г. триетажната сграда става собственост на монархическото семейство и през 1816 г. става негова официална резиденция. В тази сграда са се случили важни исторически събития. Там, през 1822 г. е обявена независимостта на португалската корона, там заседавало първото конституционно събрание, сложило край на монархическата форма на управление и поставило основите на републиката.

Музеят е построен по заповед на крал Жоао VI през 1818 г. с цел да насърчава научните изследвания в Бразилия. Първоначално той събирал образци от местната флора и фауна, особено птици и за това получил прозвището „птичият дом“. В края на XIX век националният музей е преместен в Двореца Сан-Кристован или т.н. Императорски дворец. През периода 1817-1889 г. той е бил резиденция на императорите на Бразилия Педру I и Педру II. Именно тази сграда, музеят заемаше и до днес.

Националният музей е най-старата научна институция в тази южноамериканска страна. В колекцията му от около 20 милиона експонати има археологически и древноегипетски артефакти, мумии, стоки за бита и минерали. В музея се помещаваше човешки скелет, признат за най-древния от всички, които някога са били намерени на територията на Южна Америка. Той принадлежи на жена, която е живяла преди повече от 12 000 години. Според заместник-директора на музея, съдбата на Лузия - както учените наричат тези останки - все още не е известна. В огъня оцеля метеоритът Бендего с тегло от 5 260 кг, намерен в съвременна Бразилия към края на XVIII век.

Заместник-директорът на Националния музей на Бразилия Кристияна Сережу заяви, че 1/10 от експонатите трябва да е оцеляла след пожара, унищожил зданието в Рио де Жанейро. „Би трябвало да са оцелели 10% от колекцията“, цитира думите й телевизионния канал „Глобо“. Сережу също така отбеляза, че димният детектор, разположен в музейната сграда, не е сработил.

„Франция е готова да окаже помощ на Бразилия за възстановяване на Националния музей в Рио де Жанейро, който е почти напълно разрушен“, пише в Туитър френският президент Еманюел Макрон и квалифицира инцидента като трагедия, превърнала в пепел голяма история и памет.

Бразилският президент Мишел Темер заяви, че държавни и частни банки и компании са се съгласили да помогнат за възстановяването на Националния музей. Темер заяви вчера, че това е един тъжен ден за всички бразилци. „Двеста години труд, научни изследвания и знания са загубени“, каза той. /БГНЕС/АФП/ТАСС/МИА

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах