сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Колко въглехидрати да консумираме?

31.8.2018 г.

Американско проучване, публикувано в журнала The Lancet, показва, че идеалното количество въглехидрати е 50 до 55% от ежедневния прием на калории, съобщава Business insider.

Много диети напълно забраняват въглехидратите. Например ниско-въглехидратната диета, която намалява приема на въглехидрати до максимум 100 грама на ден или пък кетогенната диета, която позволява най-много 20 грама дневно. Но дали това е ключът към здравословния живот и тайната за смъкване на килограми?

Проучването, с ръководител Сара Сайделман, кардиолог и нутриционист в Brigham and Women's Hospital в Бостън анализира данните на 15400 американски граждани и 432000 души от 20 страни. Изследването проследява връзката между начина на хранене и продължителността на живот. То стига до старото златно правило – дори когато се опитваме да отслабнем: всичко с умереност!

Проучването показва, че нито прекомерната консумация, нито малкото приемане на въглехидрати е добро за организма – те трябва да бъдат в умерено количество. Участниците в изследването, които прекалявали с въглехидратите или ги подценявали имали по-кратка продължителност на живота. Най-висока била смъртността при онези, които приемали по-малко въглехидрати, тъй като това провокирало консумирането на повече животински мазнини и протеини.

Прекомерната консумация на животински продукти трябва да се избягва и възможно по-често те да се заместват с „билкови и пълнозърнести храни“, казва Сайделман. „Зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки често се асоциират със здравословния начин на живот.“

Ако в момента сте на ниско въглехидратна диета не е нужно веднага да я спирате. В комбинация с много растителни протеини, ниско въглехидратната диета може да ви помогне да отслабнете.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах