сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Защо не можем да откажем кафето?

24.8.2018 г.

Кафето е част от ежедневието на повечето хора, така както и сутрешния душ. Толкова сме свикнали с него, че се чувстваме неприятно, ако решим някоя сутрин да го пропуснем.

Ето какво споделя австралийският учен Мерлин Томас за последиците от отказването на кафето в научния портал The Conversation.

Тъй като кофеинът е стимулант, той бързо нахлува в мозъка и блокира анденозиновите рецептори. Това ни кара да се чувстваме в по-добра форма, да сме по-концентрирани и дори леко еуфорични. Тези усещания подобряват изпълняването на определени задачи, които изискват повишена концентрация.

Но ако мозъкът ни не получи очакваната кофеинова доза се случва обратното. Тъй като към кофеина може да се пристрастим, се чувстваме уморени, разсеяни, раздразнителни и с променливи настроения, когато не снабдим организма си с него. Много хора пият кафе, за да избегнат тези усещания.

Най-често срещаният симптом при отказ от кафе е главоболието. Въпреки, че то не е болезнено и отминава за ден-два, в някои случаи може да трае до седмица. Страдащите го усещат като стегнат обръч около главата. Отказът от кофеина понякога може да отключи и появата на мигрена.

Причината за главоболието при отказ от кафето е, че лицето и главата ни са най-активните и най-чувствителните част на тялото ни. Според една теория мозъкът интерпретира погрешно някои на практика  безобидни сигнали и ги превръща в главоболие.

Пикът на главоболието при отказването на кафе се появява ден-два след пълното му спиране. Чаша чай или кафе обаче може да го елиминира в рамките на половин час.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах