сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Работят ли до смърт японците?

20.8.2018 г.

В слънчево юнско утро адвокат на средна възраст, на име Йошимаса Обаяши, получава обаждане. То е от неизвестно лице, което признава, че работи до смърт, пише The Atlantic.

В Япония това състояние може да се изрази с една единствена дума: karōshi, или „смърт поради прекомерна работа“. Тя се отнася за нещастни случаи като инфаркти, сериозни здравни проблеми или самоубийства в резултат на стрес и умора от продължителна работа. Броят на тези случаи възлиза на 10 000 годишно.

От 2015 г. броят на японците с две или повече работи е нараснал с около 30 %. Според проучване около 4,5 милиона служители в Япония, които са на пълен работен ден, имат и втора работа, където работят между 6 и 14 допълнителни часа на седмица, плюс допълнителните часове, които им се налага да прекарват в първата си работа.

Като цяло работниците прекарват средно 11 % повече време да изкарат същата заплата, която са получавали пред 20 години, а на много от тях допълнителните часове работа не се заплащат.

Джун Кобаяши има три работи, където прекарва около 70 часа седмично. На въпроса дали шефовете го задължават да работи толкова много той отговаря: „ Истината е, че те разчитат на мен. Но ако не работех толкова нямаше да мога да свързвам двата края.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах