сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Уникалният комплекс Малтепе

18.8.2018 г.

До септември следващата година се очаква да бъде разкрита цялата гробница Малтепе в землището на село Маноле край Пловдив, но отсега е ясно, че тя е заявка за световно археологическо събитие.

Височината на гробницата - над 20 м, е доста над обичайните могили на нашата територия. 

До този момент е отворена 8 м стена, в дълбочина тя продължава, около гробния мемориален комплекс е имало крепида- 450 м зид с височина два метра и половина, което говори, че тази гробница е била почитана много дълго време. До крепидата е имало ями, в които са поставяни дарове дълго време, а това е свидетелство за почит в продължителен период от време.

Засега гробницата Малтепе е датирана към III век, което отнася хипотезата за погребания към някой от двата римски императора, загинали в наши територии. Това са така наречените военни императори, избирани от войските. Възможно е, обаче, при продължаването на разкопките датирането да се премести към II век, което вече води до тракийски владетел.

"Правителството ще помогне максимално на археолозите за разкриването на могилата Малтепе край село Маноле, каза премиерът Борисов. "Имаме шанса това да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света". Той каза, че макар някои да смятат, че за археология се дават прекалено много пари, в момента у нас се работи по четири големи археологически проекта и това ще допринесе и за туризма, и за самочувствието ни като българи.

Около гробницата се строи и център, в който ще работят студенти, ще има различни дейности, комплексът ще стане една от точките на туризма и това трябва да е готово при домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах