сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Уникална и много драматична история за новото лице на Кейти

16.8.2018 г.

Драги читатели,

В септемврийския брой на National Geographic публикуваме разтърсващ очерк за пълна трансплантация на лице, извършена за пръв път в Съединените щати, за да се помогне на ужасно обезобразената 21-годишна Кейти. По-долу представяме обръщението на Сюзън Голдбърг, главна редакторка на списанието-майка National Geographic във Вашингтон. Нашите читатели в България ще могат да проследят на английски език историята за тази изумителна пластична операция чрез линка:

8/09/face-transplant-katie-stubbl https://www.nationalgeographic.com/magazine/201efield-photography-interactive/

Скъпи  читатели,

Замисляли ли сте се доколко се отъждествяваме с лицата си? В септемврийския брой на списанието публикуваме история, посветена на този въпрос. Докато работехме по нея ни бе предоставен неограничен достъп, за да можем да документираме невероятното пътешествие на 21 годишната Кейти Стъбълфийлд -  най-младата жена в американската история на която се прави пълна трансплантация на лице. В резултат се получи безпрецедентен поглед към изключително иновативна научна процедура, която ще ви накара да се замислите за връзката между външния ни вид и вътрешната ни същност.

През март 2014 г. Кейти се прострелва и претърпява множество отделни операции, докато през 2017 г. Кливландската клиника в Охайо осъществява пълна лицева транспланация, траеща 31 часа. Нашият автор Джоана Конърс и фотографите Маги Стибър и Лин Джонсън прекараха стотици часове с Кейти, родителите й и лекарите, документирайки целия тежък път и предавайки в подробности операция по начин, невиждан досега. Това е история за надеждата и издръжливостта, за идентичността, за силата на семейната обич и отдадеността към дъщерята, за медицинското чудо, което дава на Кейти втори шанс за живот.

С публикуването на тази история National Geographic продължава традицията си да осигурява на читателите си по света невероятни истории свързани с науката, изследователството и пътешествието на човека, които са представени отблизо и по много личен начин.

Сюзън Голдбърг

Главен редактор на National Geographic Magazine, Вашингтон

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах