сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

НАСА изстрелва сонда към Слънцето

11.8.2018 г.

В събота НАСА се готви да изстреля своята сонда Parker Solar Probe (PSP), струваща 1,5 милиарда долара, която има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера и да стане първата мисия за изследване на звездата.

PSP е с размерите на автомобил. Ще бъде изстреляна от космодрума Кейп Канаверал. Главната цел на сондата е да разкрие тайните на короната и необичайната атмосфера около Слънцето.

Не само че короната е около 300 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето, а също така изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да предизвикат геомагнитни пространствени бури и да разрушат електрическата мрежа на Земята.

Сондата има свръхмощен термозащитен екран с дебелина само 11,43 сантиметра. Щитът трябва да даде възможност на космическия кораб да оцелее при близостта му с центъра на нашата слънчева система, когато се приближи на 6,66 милиона километра от слънчевата повърхност.

Очаква се слънчевата светлина да загрее щита до около 1371 градуса по Целзий. Сондата трябва да направи 24 преминавания през короната на Слънцето по време на своята мисия, която е планирано да продължи 7 години./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах