сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в миналия век

10.8.2018 г.

Възстановяват едно от най-любимите места на пловдивчани в миналия век До 30-те години на XX век пловдивските тепета са голи.

Жегата не само няма къде да се утаи, но се и увеличава от нагряването на скалите. Тогава кмет на града е Божидар Здравков, останал без конкуренция в управлението на града и до днес. Негова е идеята тепетата да се залесят и за целта не пожалва нито усилия, нито средства. Вложен е и много доброволен труд. Наличието на извори на Бунарджика предпоставят изграждането на забележителен комплекс в едната част на хълма - акведукти, три водни огледала, големи тераси на три нива, три големи каменни пързалки. Години наред това е любимото място на пловдивчани, истинско социално средище, предпочитан фон за снимки.

С годините мястото лека полека запустява, видът му в момента е по-скоро на място, където да се скриеш, защото никой не ходи. Предстои обаче промяна и нейната цел е да се върне оригиналния вид на комплекса, който продължава да привлича с красотата си.

Пред граждани на Пловдив в сряда бе представен проектът, тъй като за него вече се разчу, а пловдивчани са особено чувствителни към опитите да се строи на тепето. Впрочем има една история още от края на XIX век, свързана с желанието на княз Фердинанд да си построи дворец горе на хълма и с отказа на тогавашния кмет Христо Г. Данов, който твърдо му отказал.

В по-нови времена гъсто се засели единият край на Бунарджика, в който и по-рано имаше жилищни сгради, да имаш там къща е въпрос на престиж. Голямата част от хълма обаче си остава парк. Опитът на една частна компания да строи беше спрян. В проекта, който предстои да се реализира от септември, няма ново строителство. Предвижда се смяна на ВиК мрежата, ще бъде монтирано ново осветление, 60 видеокамери ще осигуряват наблюдението, ще има нова пешеходна алея с паваж или естествен камък. Най-съществената част на дейностите, които общо ще струват 1 млн. лева, е възстановяването на комплекса в оригиналния му вид с акведуктите, водните огледала и трите тераси.

Едната ще бъде предназначена за спорт и игри, в другата ще има пейки и маси за шах, най- близко до водата ще има постоянни шезлонги и условия за почивка. Към акведуктите, които са над третата тераса с връзки към останалите две ще бъде изградена рампа за хора с увреждания. Пловдивчани очакват с нетърпение възстановяването на този забележителен кът, пренесъл във времето най-добрите качества на пловдивското управление. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах