сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Антидепресантите отказват пойните птици от ухажване

8.8.2018 г.

Пойните птици променят поведението си при ухажване след излагане на антидепресанти, които все повече се срещат в естествената среда, споделиха учени от Великобритания, които са провели тригодишно проучване.

Мъжките ухажори са започнали да ухажват по-малко и са станали по-агресивни към женските, които са приели малки дози от антидепресанта флуоксетин, известен като прозак, откриха изследователи от университета в Йорк.

Според тях проучването, което ще бъде публикувано в списанието Chemosphere, показва, че такива промени в поведението биха могли да доведат до намаляване на чуруликането в дивата природа. "Ето първото доказателство, че ниски концентрации на антидепресант могат да повлияят на ухажването в птичите песни", каза Катрин Арнолд от отдела за околната среда на университета.

"Това е важно, защото, намирайки по-бавно партньор, тези животни ще намалят популацията си." "При риска от застрашена популация на тези видове, трябва да попитаме дали може да се направи повече, за да се премахнат химическите замърсители като фарамацевтичните отпадъци например".

Речните системи по света са препълнени с химически отпадъци от лекарства, които увреждат околната среда, според конференцията на Европейския съюз по геонауки във Виена през април.

Ако тенденциите се запазят, количеството на изтичането на фармацевтични отпадъци във водните канали може да се увеличи с две трети преди 2050 г., се съобщава на годишното събитие.

Във Великобритания 64,7 милиона антидепресанти са предписани през 2016 г., отбелязва изследването в Йорк. Подобно на други лекарства за пациенти, те навлизат в околната среда чрез канализацията и увреждат птиците, хранещи се с безгръбначни от пречиствателните станции за отпадъчни води.

Мъжките пеят повече от два пъти по-често и по-дълго на нетретираните женски в сравнение с тези, които са приели ниски дози прозак. Междувременно, вместо да ги ухажват, мъжките са по-склонни да гонят, кълват или да дерат женските след прозак.

"Нашите открития показват, че излагането на антидепресант намалява привлекателността на жените", пишат авторите на изследването. Според тях това потвърждава "нарастващите доказателства, че концентрациите на фармацевтични продукти в околната среда могат да променят важни характеристики, свързани с индивидуалния тонус и динамиката на размножаване". /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах