сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Изненадващото влияне на брака върху здравето

8.8.2018 г.

Учени установяват, че семейното положение е тясно свързано със здравето.

Нездравословният начин на живот води до драматични последици: храни, които съдържат прекомерно количество сол и захар, алкохол, цигари и липса на движение могат не само да доведат до наднормено тегло или диабет, но също така и до сериозни сърдечни заболявания и инфаркти. Сега учени от университета „Кийл“ във Великобритания и университета „Магуайър“ в Сидни установяват, че има и още един значителен рисков фактор: семейното положение.

Както посочват учените в изследването, публикувано в научния журнал Heart, при женените рискът от сърдечни болести и инфаркти е значително по-нисък отколкото при необвързаните, разведените или овдовелите. Изводите от проучването може да се окажат от огромна важност: докато 80% от всички сърдечни болести се дължат на гореспоменатите рискови фактори, останалите 20% доскоро бяха неизвестни.

За изследването учените са разгледали 34 проучвания на сърдечносъдови заболявания от 1963 до 2015 г., в които са включени данните на над два милиона души на възраст от 42 до 77 години от Европа, Близкия Изток, Северна Америка и Азия. Учените установяват, че 42% от хората без партньор са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания, 16% е по-вероятно да развият сърдечносъдови заболявания и 55% е по-вероятно да получат инфаркт отколкото женените. При овдовелите или разведените обаче рискът от гореспоменатите заболявания е по-нисък, отколкото при хора, които никога не са се женили.

Защо семейното положение играе толкова важна роля при сърдечносъдовите заболявания и инфарктите предстои да бъде установено. По подобен начин учените искат да открият дали семейното положение влияе на други болести, съобщава Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах