сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Парниковите газове достигнаха нови рекордни нива

2.8.2018 г.

Затоплящите планетата ни парникови газове достигнаха нови рекордни нива, а необичайно високи температури пометоха земното кълбо и ледът се разтопи с рекордни нива в Арктика миналата година поради изменението на климата, се казва в доклад на САЩ.

Годишният доклад за състоянието на климата, съставен от повече от 450 учени от над 60 страни, описва влошаването на климатичните условия в световен мащаб през 2017 г., същата година, когато американският президент Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от забележителната парижка сделка за климата.

Съединените щати са вторият водещ замърсител в света след Китай, но отхвърлят предпазните мерки за опазване на околната среда при Тръмп, който обяви, че изменението на климата е "китайска измислица" и излезе от сделката в Париж, подписана от повече от 190 нации като път към ограничаване на вредните емисии.

Докладът от 300 страници, издаден от Американското метеорологично дружество и Националната океанска и атмосферна администрация, споменава думата "необичайни" десетина пъти, когато става дума за бури, суши, изгарящи температури и рекордно малка ледена покривка в Арктика.

Основните изводи в доклада са алармиращи. Миналата година трите най-опасни парникови газа, изпускани в атмосферата на Земята - въглероден диоксид, метан и азотен оксид - достигнаха нови рекордни стойности.

"Световният темп на растеж на CO2 се е увеличил почти четирикратно от началото на 60-те години на миналия век". Рекордът за най-горещата година в модерните времена е определен през 2016 г., но и 2017 не е далеч назад, с "много по-топли от средните условия" в по-голямата част на света, гласи докладът.

Годишни рекордни високи температури се наблюдават в Аржентина, България, Испания и Уругвай, докато Мексико "счупи годишния си рекорд за четвърта поредна година".

Безпрецедентна топлина обгръща Арктика, където температурата на повърхността на земята е била 2,9 градуса по Фаренхайт (1,6 градуса по Целзий) над средното за периода 1981-2010 година.

Арктическите температури бяха вторите по стойност - след 2016 г., откакто записите започнаха през 1900 г.

"Днешните необичайно високи температури на въздуха и морската повърхност на Арктика не са били наблюдавани през последните 2000 години", се казва в документа. "Валежите на глобалните сухоземни територии през 2017 г. ясно надхвърлят дългосрочната средна стойност", се казва още в доклада. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах