сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Еко рали следва пътя на минералните извори

27.7.2018 г.

За шеста поредна година се дава старт „Еко рали България”. Надпреварата е кръг от Световната купа на FIA за нови енергии и задвижвания.

Състезанието започна от столичния булевард „Дондуков” 1 с 18 екипажа. Сред тях има участници от Италия и Франция.

За два дни те ще изминат 320 километра през Искърското дефиле до Вършец. Тазгодишното мото на състезанието е „Пътят на минералните извори“. Право на участие имат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колелата (рейндж екстендър).

За първи път ще участват електрически велосипеди. Еко ралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост. Идеята е да се шофира икономично и екологично, коментира Мартин Хаджистойков, съорганизатор на състезанието.

„За мен е голямо предизвикателство това състезание. Участвам като навигатор за първи път. В днешния свят виждаме непрекъсната борба на егото и силата по пътищата. Виждаме непрекъснато агресия и бързи скорости. Eко ралито ни показва как можем да спазваме и прилагаме баланса в живота“, коментира за БГНЕС Атанаска Иванова. В миналогодишното издание победата отиде при действащия световен шампион Валтер Кофлер от Италия (Tesla Model S). /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах