сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Диетата на викингите предпазва от деменция

27.7.2018 г.

Китайски учени установиха, че скандинавската диета снижава риска от деменция с цели 30%, пише английското издание „Дейли мейл“.

Учени от Медицинския университет в Тиендзин са анализирали данните на 2223 пациенти на възраст над 65-години, страдащи от различни нарушения на мозъчните функции. Резултатите от проучването са потвърдили, че хранителен режим богат на риба и морски дарове, ядки и пълнозърнести храни, особено в съчетание с физическа активност, е изключително полезен за предпазване на мозъка от увреждания.

Предишни изследвания вече установиха, че консумацията на мазни риби, като например скумрия или херинга, спомага за овладяване на възпалителните процеси в организма и защитава кръвоносните съдове в мозъка от увреждания. Скандинавската диета означава също отказ от захар и полуфабрикати.

За разлика от средиземноморската диета, която набляга на консумацията зехтин, мазнината следва да е основно от рапица. При все това, най-сериозен рисков фактор за развитие на деменция остава възрастта. Учените обаче са на мнение, че благодарение спазването на подходящ хранителен режим и физическа активност всеки би могъл да увеличи шансовете си дълъг и пълноценен живот значително. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах