сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Човекът-амфибия Яне Петков счупи световния рекорд по плуване със завързани крайници

25.7.2018 г.

Феноменален успех. 64-годишният Яне Петков, човекът-амфибия, счупи световния рекорд по плуване със завързани крайници!

Новината идва с днешна дата, когато в 15 часа в Охридското езеро българинът от Петрич успя да плува 3380 метра с вериги на ръцете и краката си, подобрявайки значително досегашния световен рекорд, постигнат в Индия от 3071 метра.

64-годишният Петков изрази задоволството си, че е успял да се бори, като отбеляза, че този ден ще се помни както в Охрид, така и в родния му Петрич.

Яне Петков, Яне "Гмуреца" или човекът-амфибия, е родом от Петрич, вегетарианец, последовател на Петър Дънов, бивш състезател по плуване и водно спасяване. От малък се занимава с плуване.

През месец август 2011 г. българинът преплува близо 2 километра с пристегнати ръце и крака и напъхан в мрежеста торба в язовир "Кърджали". Година по-рано той трябваше да преплува по гръб двукилометровия язовир "Дяково", отново с вързани крака и ръце, но опитът му бе осуетен заради заплахи да бъде арестуван.

През септември 2013 г. за 2 часа и 47 минути Петков преплува трасе от 2 км и 30 м. в Охридското езеро, вързан в чувал и без никакви помощни средства. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах