сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Ползите от консумацията на диня през лятото

25.7.2018 г.

Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, съобщава Haberturk.

Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко. Всеки човек може да консумира диня. Все пак не бива да се забравя, че подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно.

Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават. Препоръчителният дневен прием от 2-3 порции диня напълно задоволява нуждата на организма от плодове, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата. Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания. Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах