сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Млади, богати и амбициозни: Фермерите в Нигерия забогатяват от сладък картоф и маниока

24.7.2018 г.

„Ела, нека ти покажа как приблизително изглеждат милиард долара“. С тези думи Пи Джей Окоча отваря вратата на малка модерна къща в Южна Нигерия и пред погледа ми се разкриват хиляди стръкчета свеж разсад.

„Тези растения ще могат да дадат около три милиона сладки картофа“, заявява той с широка усмивка. Само на 34, Питър Окоча младши, по-известен като Пи Джей, вече е постигнал доста за годините си. След като напуска семейния транспортен и логистичен бизнес, той решава сам да изкове съдбата си. Според младия мъж селскостопанският сектор на Нигерия има огромен потенциал и именно към него насочва усилията си.

Днес той е един от първите, които започват да се занимават с хидропоника – метод за отглеждане на растения, без да се засаждат в почвата. „Винаги съм знаел, че искам да инвестирам в земеделие, но не знаех с какво точно искам да се занимавам“, споделя Окоча. „Един ден видях в Туитър един изследовател в областта на земеделието. Свързах се с него и му казах – Хей, приятелю, нека заедно да променим света”.

Предложението му било прието с ентусиазъм и след няколко месеца двамата създават компанията „Пи Ес Нутрак“. Две години по-късно десетки хиляди растения за сладки картофи растат без почва, потопени само във вода в специални оранжерии – високотехнологична земеделска технология, която рядко може да се види в развиващи се страни.

Един юнски следобед млади служители на „Пи Ес Нутрак“ започват да обучават на техниките за отглеждане на новите органични сладки картофи група по-възрастни фермери. „Земеделските общности страдат от липсата на млади хора, които напускат за големия град в опит да изкарат прехраната си“, заяви началник Авуфе Адемола, който е около 60-годишен и притежава осем акра (3,2 хектара) земя. Строени в редици пред него седят застаряващи фермери с превити гърбове и загрубели ръце. „Средната възраст на един африкански фермер е над 60 години, така че е задължително новото поколение да се заеме със земеделието“, категоричен е Окоча. „Никой обаче не иска да стои под палещото слънце, да се поти и да полага изтощителния труд, свързан с традиционното отглеждане на сладките картофи. Затова комбинацията от информация, технология и автоматизиране на процеса прави земеделието по-привлекателно”.

ХРАНИТЕЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Нигерия е с над 180 милиона души население и е под натиск да произвежда повече храна. До 2050 година се очаква страната да е третата най-населена държава в света. След като през 50-те години на миналия век на територията й са открити промишлени количества суров петрол, процъфтяващият селскостопански сектор на страната запада, тъй като инвеститорите и лидерите на страната насочват вниманието си другаде.

Десетилетия по-късно, с колапса на железопътната мрежа, земеделската продукция трябва да бъде транспортирана с камиони по разбити пътища. Няма достатъчно складове, а тези които все още са оперативни са без охлаждаща система – липсват и фабрики за преработка. Всичко това означава, че големи количества продукция отиват на сметището в страна, която е плодородна и може да отглежда всичко – от авокадо до кашу и зърно. Само за сравнение годишно се произвеждат около четири милиона тона цитрусови плодове, според данните на Американското министерство на земеделието за 2009 година. Около 60% от продукцията обаче е била изхвърлена още преди да стигне до крайните потребители в градските райони.

Междувременно Нигерия внася годишно портокалов концентрат за 315 милиона долара, за да успее да посрещне търсенето. „Възможностите в земеделието са невъобразими“, казва Бъфи Океке-Ожиуду, горд собственик на плантация за палмово масло, разположена на 200 хектара (495 акра) земя в югоизточната част на страната. „Бъдещите милиардери на Нигерия ще са хора, инвестиращи в земеделието, технологиите и възобновяемата енергия. Това са секторите, които могат да създадат заетост, а не петролният отрасъл“, категоричен е 34-годишният мъж, чийто дядо е бил първият министър на земеделието на Нигерия.

ДА ЗАПОЧНЕШ ОТ НУЛАТА

Да започнеш да печелиш от земеделие обаче не е никак лесна задача. Основният проблем за подобен бизнес е достъпът до банкови заеми, които са с доста по-високи лихви, отколкото в други страни от региона. „Достъпът до финансиране е голям проблем“, заявява Океке-Ожиуду, добавяйки, че банките изискват големи суми за гаранция и налагат двойни лихви за земеделските начинания. „Затова в днешно време, хората, които инвестират в този сектор, вече са доста заможни и имат необходимите контакти”, споделя още Океке-Ожиуду, който е учил в САЩ и в Англия. Сеи Ойенуга е прекарал голяма част от живота си между Чикаго и Вашингтон преди да се завърне в родината на баща си. Преди три години той напуска строителния сектор, за да се установи в Ойо, Югозападна Нигерия, и да си купи ферма.

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

На един час път с автомобил от фермата на Питър Окоча, жени стриват на брашно изсушена маниока, насядали край пътя. Почти всички ферми, заобикалящи притихналите селца, са изоставени. Истинско земеделско възраждане е настъпило във фермата на Ойенуга, където той е доста зает с поправянето на трактори, които да орат полетата с маниока. „Налага се да използваме по-стари модели трактори, защото местните хора са запознати само с тях“, обяснява той, облечен в синя размъкната риза, с бейзболна шапка на главата си и с куфия, привързана около врата. Ойенуга е започнал всичко от нулата. Той е преговарял с местните водачи за придобиването на правата върху имота, за обучението на работниците си по математика и дори за това как да управляват тракторите. „Научихме се по трудния начин“, заявява той, докато разговаряме под палещите лъчи на слънцето, след като рамо до рамо със своите работници е поправял тракторите.

Тази година той се надява да засади с маниока 400 хектара – площ пет пъти повече от миналата година. И това е само началото. След 10 години той иска да култивира 2 000 хектара земя. „Това е наистина вълнуващо. Успях да направя неща, които никога не съм си представял или помислял дори за възможни“, категоричен е той.

----- Автор на материала е Софи Буилон, АФП.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах