сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

На 13 юли 1878 г. се състои Берлинският конгрес

13.7.2019 г.

На 13 юли 1878 г. Великите сили подписват Берлинския договор, който променя разпоредбите на Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. и определя бъдещето на Балканите.

Най-силно ощетена от него е България, на която е оставена територията между Дунав, Стара планина и Софийския санджак. Новата българска държава е поставена във васална зависимост от Османската империя и е задължена да й плаща годишен данък. Въпреки това България получава право да има своя войска, а на Османската империя й е забранено да влиза в нашите земи.

Берлинският конгрес е свикан, защото Великите сили (Австро-Унгария, Германия и Великобритания), са недоволни от разширяващото се влияние на Русия, както и излаза на България на Бяло море. Заседанията започват на 1 юни 1878 г. и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г.(стар стил), когато е подписан Берлинският мирен договор.

Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество. Неговата територия е 63 752 кв. км и има население
2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под името Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия освен Нишкият санджак (както е и по Санстефанския договор) се добавят Пиротско и Вранско.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах