сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Супер Луна ще скрие Слънцето на петък 13-ти

13.7.2018 г.

От суеверие някои хора няма да излязат на петък 13-ти, но любителите на нощното небе в Южната част на Тихия океан може да станат свидетели на събитие, което не се е случвало на тази дата от 44 години.

На 13 юли частичното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от югоизточното крайбрежие на Австралия, Тасмания и новозеландския остров Стюарт, както и от северното крайбрежие на Антарктида. Слънчево затъмнение на петък 13-ти не е имало от декември 1974 г.

Планетата ни минава между Луната и Слънцето всеки месец, но слънчево затъмнение има само когато трите небесни тела се подредят така, че Земята да мине поне през част от сянката на Луната. Тогава лунният диск сякаш „отхапва“ от Слънцето, а по време на пълно затъмнение го скрива цялото.

Каква част от диска на Слънцето ще бъде скрита зависи от точката на наблюдаващия. От Мелбърн, Австралия, ще може да се види по-малко от половин процент покритие на слънчевия диск, докато наблюдаващите от Хобарт, Тасмания, ще видят 3,5 % затъмнен диск.

Най-добра видимост ще има от изследователските станции Кейси и Дюмон Дюрвил на Антарктида, откъдето ще се вижда 21% покритие на слънчевия диск.

Без значение каква част от Слънцето ще бъде скрита, наблюдаващите трябва да внимават да не увредят очите си – не бива да гледат явлението с невъоръжено око. Най-безопасният начин да се наблюдава слънчево затъмнение е с очила с филтърна защита и телескопи, или специално създадено за целта приспособление.

Ако сега нямате възможност да пътувате на юг, за да наблюдавате затъмнението, не се тревожете. Ще има друго, много по-достъпно, на 11 август 2018 г., което ще се вижда от Северна и Източна Европа, северните части на Северна Америка и западните райони на Азия.

Онези от вас, които са суеверни, когато има съвпадение на астрономически събития може да си отдъхнат: подобно слънчево затъмнение на петък 13-и ще има чак през 2080 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах