сп. National Geographic - Декември 2018
National Geographic KIDS - Декември 2018

Любопитни факти за омарите

4.7.2018 г.

Всички обичат омари. Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери!

Омарът е чудесна лятна, вкусна и здравословна храна, подходяща за всеки повод. Ето няколко любопитни факта за него, които вероятно не знаете.

Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле. Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини. Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.

Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари. Най-вкусната част от омара е опашката. Омарите живеят в мрак и кал на дъното на океана. Смята се, че омарите могат да живеят до 100 години. Може да изпечете омар на силно нагорещени скали. Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 гр. месо. Омарите са чудесен източник на здравословни омега-3 мастни киселини.

Омарите първоначално били събрани на ръка. Едва към средата на XIX век започват да се събират с капани. Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус. Омарите имат зъби в стомаха си. Половин килограм омар трябва да се готви за около 15 минути. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах