сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Не сме готови за бързото топене на ледовете

22.6.2018 г.

В бъдеще морското равнище ще бъде много по-високо отколкото е днес. Въпросът е колко бързо ще се покачва.

В Антарктида има достатъчно лед, че да покачи морското ниво с близо 61 метра. „За големите промени е нужно много време, но Антарктида се топи много по-бързо отколкото смятахме досега“, се казва в скорошно проучване, публикувано в журнала Nature. Темпът, с който се топят ледовете рязко се е покачил през последните години. Ако той продължи да расте, това може да доведе до неконтролируемо топене и бързо покачване на морското равнище, като най-големите промени вече се наблюдават в западната част на Антарктида.

Плажовете се стесняват

През XX век морското ниво се е покачило с 15 сантиметра, отбеляза наскоро Майкъл Опенхаймер, професор по геонауки в Принстънския университет, по време на конференция свързана с покачване на морското ниво. Това покачване вече е достатъчно да стесни бреговете по източното крайбрежие на Америка с 1.27 метра.

От средата на 90-те морското ниво на места като Маями се е покачило с 13 сантиметра. Някъде това се случва по-бързо, което вероятно се дължи на течения и гравитационни сили. Загубата на лед от едната страна на света причинява покачването на морското равнище от другата й страна заради гравитацията.

Понастоящем няколко фактора допринасят за покачването на морското ниво, казва Опенхаймер. От една страна земята се затопля, тъй като използваме твърди горива и поради това океаните абсорбират много повече топлина. Топлата вода се разширява и има нужда от повече място. От друга страна ледниците се топят и добавят допълнително вода в системата. Третият фактор са ледените щитове на Антарктида и Гренландия.

Крайбрежните градове ще бъдат засегнати най-силно

Когато ледниците в Гренландия и Антарктида се разтопят, те ще причинят бързо покачване на морското ниво – явление, известно като „пулсиране“. Ако този сценарий се случи, тогава изгледите за градове като Маями ще бъдат наистина мрачни. В случая с „пулсирането“ крайбрежните градове може да очакват покачване в нивото с над 25 сантиметра до 2100 година.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах