сп. National Geographic - Март 2019
National Geographic KIDS - Март 2019

Любовта към футбола в ретро фотографии

15.6.2018 г.

Разгледайте архивните фотографии, на които хора от различни краища се наслаждават на този обичан спорт.

Футбол може да се игра навсякъде: на тъмни улички, плажове, зелени крайбрежия или стадиони за милиарди долари. Без оглед на обстановката, правилата са едни: трябва ви топка (или нещо кръгло), два отбора и врата или друг маркер към който да се целите, докато се забавлявате.

Спортът, наречен футбол, е най-известният в света и обединява начинаещи, професионални спортисти и супер-фенове. Макар феновете да подкрепят свой любим отбор, на всеки четири години светът се събира за месец, за да гледа националните отбори в международните мачове.

За първи път Световното първенство по футбол се състои в Унгария през 1930 г., когато 13 отбора се състезават за шампионската титла. Днес в първенството участват 32 страни и въпреки политическия безпорядък милиарди души подкрепят международното състезание. Всъщност през 2014 г. над три милиарда са гледали първенството, което доказва, че спортът наистина е „игра на хората“.

Футболът оказва положително влияние и извън игрището: той влияе върху икономическото развитие, равенството между половете и здравното образование като превръща радостта от играта в катализатор за социална промяна и развитие на общностите.

В чест на този обичан спорт изровихме от архивите на National Geographic вечни снимки на които хората се радват на играта.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах