сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

За да имате изключителни постижения трябва да тренирате специални части от мозъка си

6.6.2018 г.

Учени от Многопрофилната болница в Масчузетс, САЩ, изучили така наречените „супер-остаряващи“ хора на възраст над 65 години, които имат мозък като на двайестгодишни.

Целта на проучването е да открие дали има видима разлика между мозъците на супер-остаряващите и мозъците на техните връстници, казва Лиса Фелдмън Барет, един от авторите на проучването.

Изследователите установили че докато дадени части от мозъка на супер-остаряващите е удебелен на места, при нормалните мозъци това удебеление липсва. Въпросните части от мозъка обаче не са тези, които човек може да тренира ако решава кръстословици. При участниците в проучването били изразени части на мозъка свързани със силните емоции.

За съжаление това не означава, че гледането на драматични филми е достатъчно, за да подобри мозъчната ви дейност. Трябва да работите върху нещо. При това целенасочено!

Вашата цел е да напуснете зоната на комфорта! Номерът е непрекъснато да се изправяте пред нови предизвикателства. Предизвикателства от които в началото се чувствате зле – неща, които ще ви ядосат, ще ви изкарат извън границите – било то физически или умствени.

Това означава, че не трябва да се стараете да сте особено щастливи. Приятните спомени и игри от типа на судоку не са достатъчни да ви превърнат в „супер-възрастни“. Научете нов език или да свирите на инструмент, тренирайте за маратон, включете се в онлайн клас… „Трябва да полагате достатъчно усилия и да не ви е докрай приятно“, пише Фелдмън Барет.

Така че не се отказвайте, когато стане трудно. Работете докато усетите болка. Както и след това…

Ще бъдете възнаградени!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах