сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

"Спейс екс" отложи първия туристически полет до околностите на Луната

4.6.2018 г.

Компанията "Спейс екс" измести напред срока за осъществяване на първия полет с космически туристи до орбита около Луната, съобщи "Уолтстрийт джърнъл".

Стартът бе планиран за тази година, но компанията реши, без да посочва причини, да го отложи за средата на 2019. Не е изключено и тази дата да се окаже временна. Говорителят на компанията Джеръми Глисън потвърди отлагането, като увери, че компанията не се отказва от плановете за туристически полет до спътника на Земята.

Основателят на Спейс екс Илън Мъск, представи Big Falcon Rocket през септември 2017 год. Системата включва многократно използване на първата и втората степен и пилотиран кораб, събиращ 200 души. Тя е предназначена за околоземни полети, изстрелвания на космически апарати, както и мисии към Луната и Марс. Тази ракета би трябвало да замени и всички действащи или създавани ракети или кораби на "Спейс екс".

Според компанията BFR ще заработи до десетилетия и ще е способна да превозва около 100 души в земните предели или до Марс. По-малко от час ще ѝ е нужен, за да достигне практически до всяка точка от земната повърхност, а стойността на билета ще бъде по-висока от икономичната класа в презокеански лайнер, но по-ниска от бизнес класата (няколко хиляди долара). /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах