сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Подаръците за сватбата на принц Хари

3.6.2018 г.

От двореца казаха, че принц Хари и бъдещата му съпруга са избрали седем организации, към които желаещите да насочват даренията си.

Луксозен подарък, носещ марката ST Dupont бе подаръкът, дошъл от Париж за новата кралска двойка. Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му не присъстваха на сватбата на принц Хари и Мегън Меркъл на 19 май. По решение на двореца Кенсингтън чужди дипломати не бяха поканени, така че и френската президентска двойка не направи изключение. Френската република обаче не се разсърди на кралското семейство. От името на Франция Макрон изпрати на младото семейство малка елегантна персонализирана кутия, дело на основата през 1872 г. компания ST Dupont de Faverges.

Луксозното кофчеже, според „Дейли мейл“ съдържа златна запалка, нож за пури, писалка, копчета за ръкавели и табелка, на която са гравирани цифрите 007 и „В служба на Нейно Величество“, като намигане към Джеймс Бонд, на когото принц Хари е голям фен. Информацията бе потвърдена в началото на месец май от комюнике, придружено със снимки на компанията ST Dupont. Тя обаче много скоро даде на заден ход. Очевидно дворецът не би искал принц Хари, който е бивш пушач, да бъде асоцииран със запалка и ножче за пури. ST Dupont незабавно се оправда с „лоша комуникация“ между Париж и Лондон и обясни, че изборът на запалката не може да бъде потвърден на 100%. Елисейският дворец също замълча по въпроса.

През 1947 г. Франция, представлявана тогава от президента Венсан Ориол, подари на кралица Елизабет Втора за сватбата й куфарче с марката Dupont. Традицията бе подновена през 2011 г. за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Това се оказа добро извинение за Макрон да не се съобрази с желанието на принц Хари и Меган Меркъл, които обявиха, че не искат подаръци. Те пожелаха вместо това техните приятели и гости да направят дарения за каузи, които бяха предварително определени.

Говорител на двореца Кенсингтън каза, че двойката, която ще сключи брак идния месец, няма никакви специални връзки с избраните фондации. „Двойката избра фондации, които представляват широка палитра от въпроси, за които те са загрижени, включително спорта за социална промяна, овластяването на жените, опазването на околната среда, бездомниците, лечението на ХИВ и въоръжените сили. Много от тях са малки благотворителни организации, а двойката има удоволствието да усъвършенстват и да дадат светъл лъч в тяхната работа".

От двореца казаха, че принц Хари и бъдещата му съпруга са избрали седем организации, към които желаещите да насочват даренията си. От Crisis, националната благотворителна фондация за бездомници, приветстваха избора на двойката, съобщиха британски медии. За разлика от френското правителство, много нации се съобразиха с това изискване. Така Канада направи дарение от 30 000 евро за организация, която работи за приобщаване към спорта на младежи в неравностойно положение. Нова Зеландия дари 3 000 евро на семейства на затворници, семейство Тръмп също обещаха, че ще направят дарение на една от подбраните фондации. Австралия нарече две малки коали в чест на принц Хари и Меган. Освен това все пак имаше и скъпи подаръци от големи марки, които вероятно са се надявали да превърнат даровете си в реклама. Тези подаръци на обща стойност близо 8 млн. евро, бяха съвестно върнати на изпращачите им. /"Мадам Фигаро" /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах