сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

СЗО предупреждава за опасна храна

30.5.2018 г.

Световната здравна организация предупреждава за опасна храна, която дълго време се е считала за здравословна, но всъщност причинява над 500 000 смъртни случая годишно.

Сърдечните болести са убиец номер едно навсякъде по света. Над 17 млн. души умират всяка година от заболявания свързани със сърдечносъдовата система, в това число от сърдечни удари и инфаркти. Повечето от нас знаят, че особено при липса на движение и нездравословно хранене, тези заболявания зачестяват, но въпреки това бавно променяме навиците си.

Рискът може да бъде намален като просто променим начина си на хранене и изключим от менюто си трансмазнините. Според Световната здравна организация трансмазнините причиняват най-малко 500 000 смъртни случая годишно. Трансмазнините се съдържат в дълбоко пържените храни, някои печива и снаксове и силно повишават съдържанието на холестерол в кръвта. Между другото това важи и за маргарина, който дълго време се считаше за здравословен заместител на маслото.

Сега СЗО иска да разбие мита. В понеделник организацията обяви план, призоваващ правителствата в рамките на следващите пет години да забранят индустриално произвежданите трансмазнини.

Изкуствените трансмазнини са били разработени в началото на XX в., когато производителите на хранителни продукти забелязали, че могат да заместят маслото с отчасти хидрогенирани трайни мазнини.

Но заместването на наситените мазнини с частично хидрогенирани се оказва лоша идея. Трансмазнините повишават нивото на лошия холестерол (един от рисковете за сърдечносъдови заболявания) и понижават нивото на добрия холестерол. Като цяло диета богата на тези мазнини повишава риска от развиването на съредчни заболявания с 21 процента, а смъртността с 28 процента. В допълнение трансмазините се свързват и с повишен риск от развитието на диабет тип 2.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах