сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Сър Ричард Брансън се подготвя за пътуване в Космоса

28.5.2018 г.

67-годишният мултимилионер, собственик на конгломерата „Върджин груп“, сър Ричард Брансън заяви пред Би Би Си, че е започнал обучението си за астронавт и ще предприеме първото си пътешествие в Космоса.

При гостуването си в предаване в един от радиоканалите на Би Би Си Брансън споделя: „Говорим за месеци, не години. Толкова е близо. Предстоят ни вълнуващи времена“.

Още през 2004 г. той заяви, че започва да инвестира в туристическо пътуване в Космоса и за това основа туристическата компания „Върджин Галактик“. Сър Ричард Брансън е технологичен предприемач, подобно на Илън Мъск и основателя на „Амазон“ Джеф Безос.

Тримата се състезават за пускането на първия пътнически полет в Космоса. „Илон се справя прекрасно с превозването на товари в Космоса и той строи все по-големи и по-големи ракети“, заявява британският предприемач. Но според много експерти реалната борба за пътнически полет е всъщност между Безос и Брансън. „Вярвам, че и двамата сме много близо до това да изпратим цивилни в Космоса“, казва Брансън. „Със сигурност трябва да е безопасно. Това е по-скоро състезание с нас самите, за да сме сигурни, че е максимално безопасно за хората, които ще бъдат изпратени там горе“, споделя още той.

Британският мултимилионер се надява, че той ще бъде първият изпратил туристи в Космоса. Той дори съобщава, че обучителната му програма за астронавти върви много добре и дори е отслабнал, чрез играене на тенис – четири пъти дневно. „Вместо да играя по веднъж сутрин и вечер аз играя по два пъти. Освен това се занимавам с кайтсърфинг и с каране на колело. Правя каквото се налага, за да отслабна“, споделя Брансън.

Основателят на „Върджин“ участва и в изтощително обучение, което пресъздава натиска, който човешкото тяло изпитва по време на космически полет. Всички астронавти преминават тренировка, която симулира преживяването при излитане и преминаване през земната атмосфера. „Ако искаш да изпиташ нещо подобно, то трябва да си възможно най-слаб“, казва Брансън.

По-рано тази година „Върджин Галактик“ завърши тестовете на свръхзвуковия космически самолет за двама, който представлява ракетен кораб за двама. Това беше първият полет на летателен апарат, проектиран от компанията, след като предишният се разби през 2014 г. в калифорнийската пустиня и доведе до смъртта на единия пилот и до раняването на другия. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах