сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Защо древните статуи са с малки пениси?

20.5.2018 г.

Известната статуя на Давид е символ на съвършеното мъжко тяло. С изключение на една малка подробност – пенисът. Но тази статуя не е единствен пример. Защо това е така?

Блогът на Елън Оредсън How to Talk about Art History е посветен на това да обяснява изкуството. В него читател задава въпроса защо статуите на мъжете от древността са с  малки пениси.

Оредсън посочва две възможни причини. Първо: изобразените пениси обикновено не са в ерекция, което ги прави по-малки. Втората причина е малко по-сложна. Идеалът за красота се е променил. Днес големият пенис се счита за символ на особена мъжественост, власт и успех. Това обаче не е било така преди. Малките полови членове са били по-популярни от големите, като големите били считани дори за грозни.

Това е така, защото големите пениси са били свързвани с похот и лекомислие. Всички образи от гръцката митология с подобни характеристики не са се отличавали с особено мъжество. Пример за това са последователите на Дионисий, богът на радостта и виното. Идеалният мъж в Древна Гърция бил рационален, интелектуален и авторитарен. Малкият пенис не е онзачавал, че не прави секс, а че размерът не би могъл да повлияе на образа му.

Римляните просто продължили традицията за изобразяване на телата, а Ренесансът припомнил древността. 

Списание The Age описва статуята на Давид по следния начин: пенисът му е доста малък по време на битката с Голиат, а лицето му изразява смесица от напрежение, стрес и страх; тялото от друга страна излъчва спокойствие.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах