сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Бил Гейтс ще строи град сред пустинята

10.5.2018 г.

Основателят на Майкрософт смята да разработи план за построяването на първия „смарт“ град в Аризона.

Твърди се, че Гейтс е закупил 100 квадратни километра земя на стойност 80 милиона долара на 45 минути от Финикс, Аризона. Уникалната инфраструктура ще включва автононмно движещи се автомобили по улиците, като логистичните центрове също ще оперират автономно.

Модерни центрове за данни, високоскоростни мрежи и сгради ще придават на града собствена, уникална атмосфера. Една шеста от собствеността ще бъде използвана за офис сгради, магазини, училища и фабрики. Според плана ще има място за около 150 000 жители в апаратментите, които се намират в над 80 000 кооперации.

Все още не е ясно кога ще започне строежът

Кога проектът ще бъде реализиран все още не се знае и няма план график за изграждането му. Проблем за града може да се окаже водоснабдяването, защото районът е много сух.

Освен Бил Гейтс бившият шеф на Siemens Клаус Клайнфелд също иска да строи интелигентен град, но не в САЩ, а в Саудитска Арабия. Проектът се оценява на стойност 500 милиарда долара, като в него е инвестирал и Ричард Брансън. IT-градът би трябвало да оперира напълно автоматично: например покупките ще бъдат доставяни от дронове.

Електричесвтото ще бъде осигурено от възобновяеми източници на енергия – идея, която устройва Бил Гейтс, който е привърженик на вятърната и слънчева енергия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах