сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Тутанкамон е бил велик воин, а не болнаво момче

3.5.2018 г.

Специализирана фотографска техника разкрива следи от битки по кожената броня на 18-годишния фараон.

Изследовател от Университета в Нортхямптън работи с телевизионен екип по време на заснемането на документален филм за Channel 5, който разказва за доспехите на Тутанкамон.

Доспехите са били намерени в известната гробница на фараона и противоречат на досегашния „мекушав образ“ на цар Тут като мечтател и философ. Изследователите използвали техника известна като Рефлекторна трансформационна визуализация, за да изучат бронята.

Ученият Луси Скинър казва: „По краищата на кожата има изтъркани части, което означава, че доспехите доста са се използвали.“ „Това предполага, че Тутанкамон я е носил и вероятно дори е участвал в битки.“

„Ще бъде невероятно, ако това се окаже вярно – теорията, че Тут е бил немощно и болнаво момче ще се окаже погрешна.“

За целта на изследването Скинър изучила крехките фрагменти на дрехата, подобна на туника, която се съхранява в новия музей на Кайро: Grand Egyptian Museum.

Тутанкамон е бил на 8 или 9 години, когато се възкачил на престола през 1332 г.пр.Хр. и умрял едва 10 години по-късно.

Непокътнатата гробница на цар Тут била открита в долината на царете в Тива през 1922 г. по време на разкопки, оглавени от известния археолог Хауърд Картър.

Горната част на бойните доспехи била повредена вероятно при преместването от оригиналната кутия при опит на археолозите да я разгънат.

Днес само малка част от бронята е оцеляла и експертите се надяват да намерят финансиране, което да им помогне да реставрират уникалния предмет.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах