сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Американски и британски учени ще ръководят най-мащабното проучване в Антарктида

1.5.2018 г.

Британски и американски учени ще ръководят 5-годишно проучване за изследване на стабилността на глетчера Туейс.

Този леден масив се намира на запад от континента и е с големината на Великобритания. В момента ледникът се топи при това доста бързо. Той има принос около 4% в покачването на глобалните океани, като темпът, с който ледът се топи, е нараснал почти двойно от 90-те години. Изследователите искат да видят дали е възможно ледникът да се срути. Ако това наистина стане, то нивото на световните океани ще се повиши с 80 см. или повече. Някои компютърни симулации показват, че подобно нещо е силно възможно и вероятно, но за да се получат добри симулации, се налага да се въведат повече данни, които трябва да се изведат от работа на място.

„Има и още един въпрос. Дали Туейс е започнал своя необратим разпад?” казва професор Дейвид Ваугхан, директор на научния отдел на британското антарктическо проучване. „Предполага се, че темповете на топене ще продължат и за в бъдеще, но това не е сигурно. Туейс е на ръба на своя необратим разпад, но за да сме сигурни в това ни трябват поне още 10 години проучвания”, допълни той.

Съветът за изследване на околната среда на Обединеното кралство заедно с Националната фондация за научни изследвания, ще разположат 100 учени на Туейс за серии от експедиции. „Ако вземем архивни сателитни снимки на района на ледника ще видим, че топенето е започнало през 2000 г. и скоростта на топене е 10-12 км. на година и дори по-бързо”, обясни д-р Анна Хог от университета Лийдс. „Увеличаването на топенето на ледника съвпада с изтъняването на ледената покривка и отдръпването на ледения бряг на континента. Възможно е топлата вода около ледника да е увеличила топенето”, допълва тя. Учените ще наблюдават движенията на океанските течения под плаващия шелф. „Не мислим, че е имало до сега толкова мащабна операция, колкото тази”, казва проф. Ваугхан. БГНЕС/Би Би Си

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах