сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Злато в океана

26.4.2018 г.

В Световния океан има злато на стойност няколко милиарда евро, но досега никой не е успял да започне да го добива промишлено.

Във водите на Световния океан се крие съкровище на невероятна стойност. Според данни на американската агенция NOAA там има около 20 милиона тона злато, които възлизат на над 770 милиарда долара.

Но има един проблем: не е толкова лесно златото да се извади от водата, тъй като се разнася и досега никой не е успял да започне да го добива в промишлени количества. Както обяснява геологът Тревор Нейс в списание „Форбс“, много инвеститори и изобретатели търсят начин как да стане това.

Съсредоточия на злато

Има места в океана, където златото се среща в по-високи концентрации – например край един от изворите в залива на Рейкявик, Исландия. Тук концентрацията на златото е половин милион пъти по-голяма от обикновеното, но изследователите все още не са намерили начин за добиването му, въпреки че работят усилено по въпроса. Изследователи от Университета в Хайделберг и Немския център за изследване на рака (German Cancer Research Center) например работят по специално адаптирана бактерия, която може да извлича злато.

Но, ако изобщо някога добиването на злато от океана по рентабилен и екологичен начин стане възможно, количеството му ще стигне всеки от над седемте милиарда души в света да получи по четири килограма злато, пише NOAA.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах