сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Десетте най-гостоприемни страни в света

25.4.2018 г.

Португалия, Тайван и Мексико оглавяват класацията на Expat Index, която оценява дружелюбността на местното население спрямо чуждестранните граждани. Последните могат да очакват леден прием в Швейцария, Австрия и Кувейт.

1. Португалия

Португалия държи титлата за най-дружелюбна държава спрямо чуждестранните граждани в световен мащаб. Слънчевата страна предлага топъл прием на своите емигранти, като 36% от запитаните казват, че веднага са се почувствали като у дома си. На въпроса дали биха останали в Португалия завинаги близо половината (47%), отговарят положително. Близо 79% от емигрантите считат португалците за дружелюбни.

2. Тайван

Тайван е притегателна дестинация за емигранти. Както казва един немски гражданин „тук хората наистина се грижат за обществото си“. Близо ¾ от емигрантите описват тайванците като гостоприемни и 74% казват, че е лесно човек да се установи в Тайван. Впечатляващите 86% от участниците в проучването казват, че има приятелско отношение към чуждестранните граждани.

3. Мексико

През 2017 г. Мексико е определена като най-дружелюбната страна в света като цяло - 93% от емигрантите смятат мексиканците за приятелски настроени, а 80% от анкетираните казват, че е лесно да се свикне с местната култура. Тук емигрантите не образуват собствено общество – 73% считат, че е лесно да се намерят местни приятели и 30 % казват, че повечето им приятели са местни жители.

4. Камбоджа

След като изобщо не фигурираше в проучването през последните три години Камбоджа направи впечатляващ дебют през 2017 г. и се оказа на четвърто място сред най-дружелюбните страни. Почти всеки емигрант (96%) оценява положително общото доброжелателство. Освен това емигрантите изглежда имат по-малко трудности при установяването си тук - 83% от запитаните смятат, че то е сравнително лесно.

5. Бахрейн

Бахрейн се нарежда на пето място сред най-дружелюбните страни спрямо чуждите граждани. Тази островна държава, разположена в Персийския залив, се счита и за най-добрата дестинация за емигранти като цяло. 86 % от участниците в проучването казват, че местните имат приятелско отношение към чуждите граждани. Освен това 91 % от анкетираните казват, че човек лесно може да се оправи и без да говори местния език.

6. Коста Рика

31% от емигрантите отиват в Коста Рика в търсене на по-добро качество на живота и са очаровани от приятелски настроените местни хора, които ги приемат с отворени обятия. Коста Рика е и на едно от първите места по приятелства с местните – 78% от участниците определят този аспект положително. 88% от емигрантите са доволни от живота си в Коста Рика, а 81% се чувстват като у дома си.

7. Оман

Оман се нарежда на седмо място по дружелюбно отношение спрямо чуждите граждани. Тук емигрантите оценяват положително общото приятелско отношение от страна на местното население. 83% от участниците в проучването казват, че са много доволни от живота в Оман.

8. Колумбия

Тази южноамериканска страна също фигурира в топ 10 на най-дружелюбните страни по отношение на чужди граждани и се нарежда на осмо място през 2017 г. Внушителните 87% смятат, че отношението към емигрантите в Колумбия е като цяло доброжелателно. Американски гражданин споделя, че „ се чувства по-щастлив“ в Колумбия „заради храната, времето и доброто настроение на местните“. Над 81% от запитаните смятат, че е лесно човек да свикне с живота в Колумбия, а 62% - че е лесно да намерят местни приятели.

9. Виетнам

Витенам е на девето място в тази класация. Приятелското  отношение към чуждестранните граждани се оценява положително от 83% от анкетираните, което се отразява положително върху благополучието на емигрантите. Белгийски гражданин споделя, че счита живота в страната за „по-малко стресиращ отколкото на много други места, тъй като хората се усмихват естествено“.

10. Канада

Канада се нарежда на 10-то място. Според 82% от анкетираните Канада е едно от най-дружелюбните места като цяло. Французин описва канадците като „отворени, толерантни и щедри“. Почти половината от участниците в проучването казват, че биха останали да живеят в страната (45%).

***

Според Passport Index, друго проучване за най-гостоприемните държави в света,   България заема 50-то място в класацията за 2017 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах