сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Разкриха произхода на съкровище на 2700 години

10.4.2018 г.

Нов химичен анализ отговори на загадката свързана с произхода на съкровището от Карамболо – великолепна колекция от древни златни предмети, открити от испански строители край Севиля през 1958 г.

Когато съкровището на възраст 2700 години било открито моментално разпалило споровете за Тарте́с – цивилизация, съществувала в южна Испания между IX и VI век пр. Хр. Древните източници описват тартесийците като заможна и напредничава култура, управлявана от цар. Това богатство и фактът, че тартесийците „изчезват“ от историята преди около 2500 години води до теории, които приравняват тяхната цивилизация с митичната Атландитда.

Друга теория предполага, че бижутата са дошли с финикийците – семитска мореплавателна култура от Близкия изток, представители на която се настаняват в западната част на Средиземноморието в началото на VIII в.пр.Хр. и съграждат пристанище в днешен Кадис. „Според някои съкровището от Карамболо идва от Изтока, от финикийците“, казва Ана Наваро, директор на Археологическия музей в Севиля и един от авторите на последното проучване за съкровището публикувано в Journal of Archaeological Science. „Със сегашния труд обаче ние доказахме, че златото е добито от мини в Испания.“

Съкровището е с местен произход

Съкровището от Карамболо представлява колекция от 21 златни предмета към която спадат шийно украшение с изящни висулки, пекторали с формата на опънати волски кожи и множество изящни гривни. Археолозите вярват, че съкровището е било нарочно заровено през VI в. пр.Хр. като по-голямата част от предметите са били изработени два века по-рано. Наваро казва, че подобни екстравагантни предмети от този период не са откривани досега в Испания.

За да решат споровете свързани с произхода на съкровището от Карамболо Наваро и екипът й използвали химичен и изотопен анализ да изследват малките златни фрагменти, които се били отчупили от един от предметите. Анализът разкрил, че материалът по всяка вероятност идва от мините свързвани с монументалните подземни гробници във Валенсина де ла Консепсион, които датират от трето хилядолетие преди Христа и също се намират близо до Севиля.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах