сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Създадоха синтетичен аналог на кожата на хамелеона

30.3.2018 г.

Физици създадоха гъвкав материал, способен да променя цвета си, като кожата на хамелеона, използвайки полимерни материали от ново поколение.

Рецептата за неговото производство е публикувана в списание Science.

Кожата на хамелеоните отдавна е в сферата на интереса на физици и други учени. Едва наскоро те установили, че маскировката на тези влечуги е построена на базата на "високи технологии", фотонни нанокристали, с оптически свойства, които животното може свободно да контролира.

Хамелеонът просто разтяга кожата си, увеличавайки разстоянието между кристалите и карайки светлината по различен начин да взаимодейства с тях. През последните години учените успяха да създадат няколко материала, които се държат по подобен начин. Всички те обаче имаха един общ недостатък: не бяха гъвкави, като кожата на хамелеона и не можеха да се разтягат или да се свиват.

Руски учени и техните чуждестранни колеги успяха да решат този проблем чрез създаване на специален полимерен материал, който не губи свойствата си при разтягане и се държи почти като естествена кожа. В основата му са т.нар. еластомери - специален тип полимери, към които се отнася обикновеният каучук. Те се състоят от набор от успоредни нишки от материя, тясно свързани една с друга, но без да са съединени чрез здрави връзки. Поради това те лесно се разтягат и се свиват, след което се връщат в предишната форма, когато източникът на деформация изчезне. /РИА Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах