сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

75% от почвите са деградирали

27.3.2018 г.

Нов доклад предупреждава, че ерозията на почвите засяга 3,2 милиарда души по света. Решение все още няма.

Над 75% от почвите на Земята са сериозно увредени и застрашават благополучието на 3,2 милиарда души по света, съобщава първият наистина изчерпателен и базиран на факти доклад. Тези земи, които или са се превърнали в пустини, или са замърсени, или са обезлесени са и основната причина за изчезването на много животински видове.

Ако тази тенденция продължи до 2050 г.  95% от почвите ще са негодни за използване. Това би принудило стотици милиони души да мигрират, тъй като производството на храна на много места ще стане невъзможно, предупреждава докладът.

„Ерозията на почвите ще доведе до загуба на плодородието им и това ще подтикне хората към миграция. Повече няма да може да се живее на тези места”, казва Робърт Уотсън, председател на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемните услуги (IPBES), която е изготвила доклада. Изготвянето на оценката отнема три години и в нея участват над 100 водещи експерти от 45 страни.  

Бързото разразстване и неустойчивото управление на обработваемие земи и пасищата са основната причина за деградирането на почвата, което се отразява пагубно върху биоразнообразието, храната, качеството на водата, осигуряването на енергия и други важни за човека природни ресурси. В много части на света това е стигнало до критични нива, казва Уотсън.

Проблемът с лошото качество на земята не е проблем само за хората живеещи на нея - той засяга изхранването на всички жители на Земята. След 30 години повече от четири милиарда души ще живеят в сухи или полусухи райони с ниска стопанска производителност. Днес техният брой е около три милиарда.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах