сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Намериха невиждан досега минерал

10.3.2018 г.

Нарича се калциев силикат перовскит (CaSiO3) и учените досега не са го виждали на повърхността на Земята.

„Нямахме представа, че ще го намерим“, казва Греъм Пиърсън, професор в Университета Албърта и съавтор на доклада в списание Nature, който описва находката.

„Минералът не може да се открие на земната повърхност“, добавя той. Това е така, защото, когато се издига към повърхността, карбоновите връзки стават нестабилни. Всъщност това е четвъртият най-разпространен минерал на Земята, но досега не е срещан на повърхността.

Калциевият силикат перовскит се е запазил в малък диамант,  открит на по-малко от километър под земята в диамантената мина Кулинан в Южна Африка.
Пиърсън и негови колеги от Канада, Великобритания и Южна Африка изучават диамантите от южноафриканската мина Кулинан. Тя е известна като източник на огромни диаманти, някои от които са сред бижутата на Британската корона.

Повечето диаманти се образуват на дълбочина около 150 и 200 километра, но този вероятно се е формирал на дълбочина около 700 километра, където може да издържи налягане от 240 000 земни атмосфери.

Калциевият силикат перовскит не е първото съкровище, намирано в диамант. През 2014 г. в Бразилия Пиърсън и група изследователи намират богат на вода минерал наречен рингудит.

Изследователският екип ще продължи работа по диагностицирането на възрастта на диаманта.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах