сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

За тази маймуна по-големият нос означава по-добър сексуален живот

27.2.2018 г.

Ново проучване хвърля светлина върху този застрашен от изчезване вид.

За хората може и да не е вярно, но за застрашените дългоноси маймуни на остров Борнео важи: (носът) има значение. Мъжките, които най-много приличат на Сирано дьо Бержерак имат най-големи шансове сред женските.

Оказва се, че мъжките маймуни Nasalis larvatus, които имат по-големи носове са  и по-надарени от останалите. Освен това тестисите при тях са с по-ярък цвят и по-големи, което увеличава шансовете им да станат бащи, като произведат повече сперма и засенчат останалите представители на вида.

Виковете на маймуните, с които привличат партньора си, също зависят от големината на носа –  онези с по-дълги носове предават и звукови сигнали за визуалната си атрактивност. Колкото по-голям нос има маймуната, толкова по-вероятно е да има голям харем от женски. Мъжките с по-деликатни черти по-често живеят на ергенски групи.

Откритията са публикувани в Science Advances  и ни помагат да разберем повече за вида Nasalis larvatus.

Стипендиантът на National Geographic, Ики Матсуда, приматолог от Университета Чубу, който ръководи проучването допълва, че то е уникално по рода си заради богатия набор от данни – размери на тялото, звукови записи и социално поведение.

Популациите на вида са намалели наполовина от началото на 1970-те до днес, най-вече поради загуба на хабитати.

„Видът е изключително интересен… Наистина се надявам, че изчезването му трогва всички“, казва съавторът на проучването Хироки Кода, биолог в Университета в Киото.   

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах