сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Учени изследваха как е еволюирал човешкият мозък

24.2.2018 г.

Обемът на човешкия мозък постоянно се е увеличавал през последните три милиона години.

Човешкият мозък е три пъти по-голям от най-близките до човека същества – обикновените шимпанзета. А най-ранните предци на човека са имали такъв обем на мозъка, както на съвременните човекоподобни маймуни, пише The Deccan Chronicle.

Изследователите се опитали да научат защо за относително кратко време размерът на мозъка чувствително е нараснал. Специалистите анализирали данните за обема на черепите на 13 различни видове, като се започне от най-ранните предци на човека (австралопитеците) и се свърши със съвременните хора. Изследвани били 94 изкопаеми образци.

Учените установили, че няколко фактори са повлияли върху увеличаването размера на мозъка. Първо, констатирано е постепенно увеличаване размера на мозъка у съществуващите видове. Освен това предците с голям обем на мозъка са били по-добре приспособени към средата и по-често са оцелявали.

Важна роля играело и това, че цели популации на примати със скромни размери на мозъка са измирали и не се конкурирали с по-успешни съвременници. Екипът от изследователи установил, че скоростта на еволюцията на размера на мозъка сега е много по-висока в сравнение с миналото, но защо е така, това засега не е ясно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах