сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

SpaceX изведе в орбита три сателита

23.2.2018 г.

Американската компания SpaceX изведе в орбита три изстреляни от нея сателита.

От базата на военновъздушните сили на САЩ Ванденберг, щата Калифорния изстреля ракета носител „Фалкон-9“. На борда бяха сателитът PAZ наиспанска компания Hisdesat, както и двата апарата на SpaceX, предназначени за осигуряване на достъп до Интернет - Tintin A и Tintin B. Преди това изстрелването беше неколкократно отлагано.

Сателитът PAZ е проектиран и произведен от европейския консорциум „Еърбъс“. Устройството е предназначено за картографиране, наблюдение на околната среда, както оценка на водните, сухоземните и горски ресурси. На борда на кораба има и няколко по-малки апарата.

Първият етап на Falcon 9 е бил използван преди това за космически полет. Испанската компания „Исдесат“, която предоставя спътникови комуникационни услуги, подписа споразумение с американската компания SpaceX за пускането на радарния спътник за наблюдение на Земята PAZ. Стартът бе планиран за последното тримесечие на 2017 година.

Първоначално се очакваше това устройство да бъде пусната в орбитата с ракетата „Днепър“ (конверсионната версия на балистичната ракета RS-20). Съответният договор бе подписан през 2015 г. по време на въздушното шоу „MAKS-2015“. Стартирането трябваше да бъде извършено през същата година, но бе постоянно отлагано. През 2015 г. програмата за изстрелване на руско-украинските ракети „Днепър“ бе преустановена. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах